Kopytka w pomidorach

Z serem i bazylią.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków lok.
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 15 dag żółtego sera
  • sól
  • suszona bazylia
  • pieprz
  • mielona słodka i ostra papryka
  • mąka do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Odcedź je, przestudź i przeciśnij przez praskę. Piure wymieszaj z mąką oraz jajkami. Ciasto posól do smaku i wyrób.

Reklama

2. Następnie formuj wałeczki na stolnicy oprószonej mąką. Potnij je na małe kluseczki. Porcjami wrzucaj na posolony wrzątek, gotuj 2-3 min od momentu wypłynięcia (w sumie zajmuje to ok. 15 minut). Gotowe kopytka wyjmij i osącz.

3. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, duś 5 minut. Sos przypraw solą, pieprzem, bazylią oraz słodką i ostrą papryką. Kopytka polej sosem. Posyp startym serem. Ewentualnie udekoruj bazylią.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje