Kopytka z boczkiem

Pomysł na jesienną kolację.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 20 dag mąki
  • cebula
  • papryczka chili
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag słoniny
  • 20 dag boczku wędzonego
  • natka pietruszki
  •  sól

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, mąkę, sól, zagnieć. Ciasto może być delikatnie kleiste. Gotowe podziel na kilka części, stolnicę podsyp odrobiną mąki, formuj wałek, spłaszcz go delikatnie dłonią, krój ukośnie niewielkie kluski. Gotuj kilka minut.

Reklama

2. Słoninę i boczek pokrój w kostkę, usmaż na patelni. Dodaj papryczkę chilli. Kluski kładź na talerzu, posyp smażonym boczkiem, słonina i papryką. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje