Kopytka z ryżem i leśnymi grzybami

Pomysł na kopytka

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 8 łyżek ryżu (wcześniej ugotowanego na sypko)
  • 1 duża marchewka
  • 40 dag leśnych grzybów (podgrzybków, borowików, kurek)
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  •  sól
  • 2-4 łyżki stopionego masła do polania dania
  • 2 łyżki oleju do duszenia grzybów
  • szczypiorek do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć grzyby i duś na małym płomieniu do miękkości. Ziemniaki obierz, zalej posoloną wodą i gotuj 25 minut. Odcedź, odsącz i ostudź

Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę albo przepuść przez maszynkę do mięsa. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj  na tarce o małych otworach.

Grzyby pokrój na małe kawałki. Masę ziemniaczaną zmieszaj  z ryżem, mąką, grzybami, marchewką

oraz jajkiem. Posól i wyrób jednolite ciasto. Uformuj wałeczki, pokrój na ukośne kluski.

W garnku zagotuj posoloną wodę. Kopytka wrzuć na wrzątek. Gotuj ok. 2 minut od momentu wypłynięcia.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje