Kopytka z ziołami

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przeciśnij przez praskę, ostudź.

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 30 dag mąki pszennej
  • łyżka ziół prowansalskich
  • rozmaryn
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz

Reklama

1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przeciśnij przez praskę, ostudź. Dodaj 20 dag mąki, jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, zioła prowansalskie, pieprz. Zagnieć.

2. Z kawałków ciasta formuj ruloniki. Krój je pod skosem. Zagotuj wodę z solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i gałązkami rozmarynu. Kopytka gotuj partiami około trzech minut od momentu wypłynięcia, wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj z odrobiną masła.

Czas przygotowania: około 40 minut


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje