Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami kalifornijskimi

Coś pysznego na wieczór w miłym towarzystwie

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 6-8 porcji

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mała śmietana 18%
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 100g sera pleśniowego
  • 50g sera Ementaler
  • 50g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 szczypty soli
  • masło do smarowania foremek

Sposób przygotowania

W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki wysmarować masłem, wyścielić kawałkami ciasta francuskiego. Śliwki kalifornijskie pokroić w paski. Orzechy włoskie posiekać. Do wyższej miski wbić jaja, dodać śmietanę, zetrzeć Ementaler, dodać pokruszony ser pleśniowy, sól, całość dokładnie wymieszać (można użyć blendera). Dodać pokrojone śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie i natkę pietruszki. Masę przełożyć do foremek wyłożonych ciastem francuskim. Koszyczki piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, funkcja grzanie góra-dół, ostatnie 5 minut z funkcją termoobieg.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje