Kotleciki indycze z zasmażanymi buraczkami

Pyszny obiad.


Reklama


Składniki na 4 porcje:

- 50 dag mielonego mięsa indyczego,
- 1/2 cebuli,
- sól, pieprz, szczypta majeranku,
- olej do smażenia,
- szklanka bułki tartej, jajko,
- 1,5 paczki obgotowanych startych buraczków,
- sok z cytryny,
- 1/2 kostki mała,
- 2 łyżki mąki,
- 12 dag gęstej kwaśnej śmietany,
- cukier,
- 70 dag ziemniaków,
- koperek

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać. Zalać posolonym wrzątkiem. Gotować 20 min. W tym czasie do mięsa wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, posiekaną cebulę, majeranek, 2-3 łyżki wody oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formować małe kotleciki, panierować w pozostałej mące i układać na patelni na rozgrzanym oleju. Smażyć na złoto z obu stron (ok. 15 min). W garnuszku stopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Dodać buraczki i śmietanę. Energicznie podgrzewać mieszając, aż staną się gęste i gorące. Przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Usmażone kotleciki podać z odcedzonymi ziemniakami i zasmażonymi buraczkami. Oprószyć koperkiem.
Czas przygotowania: 45 minut

Dowiedz się więcej na temat: drób | indyk

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje