Kotleciki po mieszczańsku

Oto danie na większy apetyt. Razem z kluseczkami ziemniaczanymi zaspokoi nawet bardzo duży głód!

Składniki

  • 25 dag pieczarek
  • 2 małe marchewki
  • 2 średnie cebule,
  • 1 bułka kajzerka (z poprzedniego dnia)
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżka oleju, 10 dag wędzonego boczku
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka bulionu instant
  • 2-3 łyżki ciemnej zasmażki błyskawicznej
  • 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Marchewki obierz,opłucz, pokrój w plasterki.Pieczarki oczyść, ew.szybko opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha.Grzyby pokrój w plasterki.Cebule obierz, posiekaj. Bułkę namocz w zimnej wodzie.

2. Mięso przełóż do miseczki.Dodaj do niego jajko,połowę cebuli oraz odciśniętą kajzerkę. Dołóż musztardę.Masę przypraw solą oraz pieprzem, dobrze wyrób. Uformuj z niej 8 kuleczek.Lekko spłaszcz je dłonią.Usmaż na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.

3. Boczek pokrój w słupki,wysmaż na chrupko na suchej patelni. Dodaj marchewkę,pieczarki i resztę cebuli. Smaż razem kilka minut. Potem wlej 250 ml wody, mleko oraz śmietanę.Wsyp bulion w proszku. Sos gotuj jeszcze 5 minut. Pod koniec zagęść zasmażką błyskawiczną. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

4. Frykadelki przełóż do żaroodpornej formy.Polej przygotowanym sosem.Żółty ser grubo zetrzyj,posyp nim wierzch klopsików.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 20-25 minut.Podawaj np. z kluseczkami ziemniaczanymi podsmażonymi na maśle szałwiowym.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje