Kotleciki z ziemniaków

Z ziemniaków i twarogu wyczarujesz pyszny obiad dla wegetarian. Możesz serowować je z surówką, sosem lub na ostro - z posiekaną chili.


Reklama

Składniki:

  • ok. 25 dag ugotowanych ziemniaków
  • ok. 30 dag białego sera (najlepiej półtłustego)
  • 2 duże jajka
  • 10 dag mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • cebula
  • sól, pieprz
  • tarta bułka do panierowania kotletów

Przygotowanie:

Biały ser przepuść przez maszynkę razem z ugotowanymi ziemniakami. Następnie rozdziel białka i żółtka. Z białek ubij pianę.

Cebulę obierz, posiekaj ją w drobną kosteczkę, podsmaż na oleju na złoty kolor i wymieszaj z masą ziemniaczano-twarogową. Dodaj żółtka, mąkę oraz pianę z białek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj. AZ przygotowanej masy utocz gruby wałek, a następnie pokrój go na równe krążki. Uformuj z nich kotlety. Następnie opanieruj je starannie w tartej bułce, lekko dociskając.

Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje