Kotlety rybne z pietruszką

Kotlety rybne to pomysł jak łatwo zastąpić mięso wołowe, drobiowe, czy wieprzowe. Skoro ryby są zdrowe, jedzmy je częściej. Kotlety mielone z ryby świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków i rozmaitych surówek.

Kotlety rybne to alternatywa dla tradycyjnych kotletów wieprzowych lub wołowych
Kotlety rybne to alternatywa dla tradycyjnych kotletów wieprzowych lub wołowych 123RF/PICSEL

Rybę na kotlety rybne odmrażamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Następnie odmrożoną rybę, jajka surowe i ugotowane na twardo miksujemy z solą, pieprzem i bułką tartą.

Pietruszkę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, siekamy i dodajemy do masy, a następnie mieszamy drewnianą łyżką.

Z masy formujemy kotleciki - aby masa nie kleiła się do rąk, warto zwilżać je co jakiś czas w zimnej wodzie. Obtaczamy uformowane kotlety rybne w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Kotlety rybne Podajemy z ziemniakami i surówką. 

Jeżeli lubisz kotlety spróbuj innych przepisów: kotlety z kaszą jaglaną i pastą sezamowąkotlety parówkowe oraz kotlety z łopatki z papryką.

***
Zobacz również:


"Ewa gotuje": Gęsie nóżki confit z modrą kapustą oraz kaszotto gryczane z topinamburemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas