Krążki cebulowe i chutney z mango

Pyszna przekąska na jesień.

Składniki

  • 4 duże cebule
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek mąki
  • Sól do smaku
  • Świeże zioła
  • Sok z cytryny
  • Olej ryżowy do smażenia
  • Składniki na chutney:
  • 140 g Mango np. Bakalland
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 100 g Rodzynek bursztynowych np. Bakalland
  • Pół szklanki octu winnego
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 papryczka chilli
  • Szklanka soku pomarańczowego
  • Kilka kropli oliwy
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w grube krążki, które następnie oddzielamy od siebie. Gotowe krążki przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 15 minut. Z namoczonej cebuli usuwamy cienką, przezroczystą błonę. Następnie łączymy z sobą bułkę tartą, czosnek, zioła prowansalskie i sól.

Reklama

2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Krążki panierujemy w mące, jajku i na samym końcu w bułce tartej, pamiętając o tym, aby panierki nie było zbyt wiele. Następnie krążki przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy aż się zarumienią. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu, kładąc krążki na papierowym ręczniku. Gotowe, podajemy z sosem chutney.

Przepis na chutney z mango

1. Mango i rodzynki, moczymy w szklance soku przez ok. 20 minut. Następnie mango kroimy w cienkie paski, rodzynki siekamy i przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy parę kropli oliwy i gotujemy wszystko na małym ogniu. Następnie dodajemy imbir, posiekany czosnek, ocet, cukier i posiekaną papryczkę.

2. Dusimy wszystko na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, aż składniki dokładnie się z sobą połączą. W razie potrzeby podlewamy raz na jakiś czas odrobiną wody. Gotowy sos solimy do smaku.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje