Krążki jabłkowe

Tłusty czwartek czy popołudniowa herbata? Wszystko jedno - każda okazja jest dobra, aby przyrządzić pyszne krążki jabłkowe. Są to w zasadzie pączki w nieco innym niż zwykle wydaniu.

Krążki jabłkowe to pączki w nieco innym wydaniu
Krążki jabłkowe to pączki w nieco innym wydaniu123RF/PICSEL

1. Jabłka obieramy, specjalnym nożykiem lub łyżeczką wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy owoce w plasterki z dziurką w środku.

2. W misce łączymy roztrzepane jajka, mąkę, trzy łyżki cukru pudru i proszek do pieczenia. Mieszamy. Do składników dodajemy stopniowo mleko i krople olejku miksując całość na gęste ciasto.

3. Plastry jabłkowe zanurzamy w powstałym cieście i smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas