Krążki z dynią i bazylią

Wyśmienite danie na kolację

Składniki dla: 6 osób

Składniki - mięso

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz biały
  • oliwa

Składniki - farsz czerwony

  • 1 szkl. dyni startej na drobne wiórki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej lub słodkiej papryki
  • mielony kolorowy pieprz

Składniki - farsz zielony

  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 łyżka serka śmietankowego do smarowania
  • 1 łyżeczka mąki gryczanej
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru

Sposób przygotowania

1. Farsz czerwony: marchew i cebulę obierz, drobno zetrzyj. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć wiórki, dołóż dynię. Podsmaż, domieszaj mąkę i przyprawy. Składniki zmiksuj. 

2. Farsz zielony: bazylię umyj, osusz, posiekaj (z gałązkami). Utrzyj z serkiem, mąką i przyprawami. 

3. Mięso umyj, osusz i rozbij na cienkie filety. Natrzyj je czosnkiem, oprósz solą i pieprzem. Rozsmaruj na każdym czerwony farsz, przykryj go zielonym. Filety dość ciasno zwiń. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, posmaruj oliwą. Piecz 45 min w 180°C, podlewając wodą. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje