Krem brokułowy z łososiem

75 dag brokułów; 15 dag wędzonego łososia; 1 łyżka masła; 1,5 l. rosołu instant; 1 ząbek czosnku; 3 łyżki płatków migdałowych; 100 g śmietany kremówki; sól, pieprz; gałka muszkatołowa.

Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - łatwe.
Czas przyrządzenia - 1 h.
Ilość kalorii - 1 porcja - 190 kcal.
Zawartość tłuszczu - duża.

Przyrządzanie

A. Brokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ogonki obrać i pokroić na plasterki. Czosnek obrać, posiekać i udusić w rozgrzanym tłuszczu razem z ogonkami brokułów.

B. Całość rozprowadzić rosołem i gotować na małym ogniu około 5 minut. Dodać różyczki i gotować dalsze 10 minut.

C. Płatki migdałowe podrumienić, stale mieszając, na patelni bez tłuszczu. Łososia pokroić na paski.

D. Wyjąć z zupy kilka różyczek, pozostałe zmiksować w rosole. Dodać, mieszając, śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z różyczkami brokułów, paskami łososia i uprażonymi płatkami migdałów.

Nasza rada

Zamiast świeżych można użyć także brokułów mrożonych. Należy je wówczas gotować przez 5 minut w małej ilości osolonej wody tak, aby nie były zbyt miękkie.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas