Krem marchwiowo-dyniowy z drobiem

Sycąca i odżywcza zupa

Zupa dyniowa
Zupa dyniowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Piersi przekrój na pół, umyj, oczyść. Natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Każdą ściśle zawiń w folię aluminiową. 

2. Obierz i umyj marchewki. Pokrój je w poprzek na połówki. Dynię umyj i pokrój razem ze skórką na kawałki - jeśli używasz dyni, której skórkę trzeba odciąć, bez trudu zrobisz to po upieczeniu. Warzywa i pakuneczki z mięsem połóż na blaszce wyłożonej pergaminem - warzywa skrop olejem. Podlej wodą i upiecz w 180 st. (góra i dół) 40 min. Warzywa możesz przykryć folią aluminiową.

3. Cebulę obierz i pokrój na piórka. Zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju. Podgrzej bulion z wszystkimi przyprawami. Upieczone warzywa dodaj do bulionu (pamiętaj, aby obciąć skórkę z dyni). Duś ok. 20 minut. Dolej niecałą szklankę gorącej wody. Wyjmij goździki i listki, zmiksuj zupę na gładki krem. 

4. Mięso odwiń z folii, aby przestygło. Schłodź je w lodówce - lepiej będzie się kroić. Pokrój na plasterki, podgrzej je na parze. Zupę podawaj z 2-3 plastrami mięsa, posypaną migdałami i szczypiorkiem.

Najlepszy przepis na zupę krem z dyniInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas