Krem pomidorowy z pieczoną papryką

Krem - lepsza wersja zupy?

Składniki:


  • 2 czerwone papryki
  • 1 porcja rosołowa (np. korpus i 3 skrzydełka)
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 3-4 duże pomidory
  • 1-2 ząbki czosnku, maggi
  • 5 dag żółtego sera
  • sól, pieprz, cukier, bazylia

Przygotowanie:

Reklama

1. Papryki umyj, osusz, pozostaw w całości. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze i wstaw do piekarnika. Opiekaj 15-20 minut w temp. 180 st. Wyjmij i włóż do foliowego woreczka. Odłóż papryki do przestudzenia.

2. Porcję rosołową opłucz starannie, włóż do garnka i zalej 2 l wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia, usuń pojawiającą się szumowinę. Wrzuć obraną i opieczoną na palniku cebulę.

3. Marchewki oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. Wrzuć do gotującego się wywaru. Dodaj obraną pietruszkę oraz seler. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

4. Ułóż na sicie pomidory, sparz wrzątkiem, i przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, usuń z nich gniazda nasienne. Miąższ pokrój, wrzuć do zupy. Papryki obierz, usuń nasiona, również dodaj do rosołku. Gotuj razem jeszcze 10 minut.

5. Usuń z wywaru pietruszkę, seler i cebulę. Zupę zmiksuj na gładki krem, ponownie ustaw na palniku. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, przeciśniętym czosnkiem i maggi. Posyp startym serem i listkami bazylii.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje