Krem szampański

Klasyczny deser.

Składniki na 4 porcje:

- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 75 g cukru,
- skórka starta z jednej cytryny i sok z 1 cytryny,
- 100 ml wytrawnego szampana,
- szczypta soli,
- 2 francuskie biszkopty (np. Roses de Reimes),
- łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

Jajko rozdzielić. Białko odstawić w zimne miejsce.
1 jajko i 3 żółtka ubijać z cukrem i skórką cytrynową w gorącej kąpieli przy pomocy robota kuchennego przez ok. 7 minut (na białą kremową masę). Stopniowo dodać wino i sok z cytryny, nadal ubijać aż objętość kremu zwiększy się dwukrotnie. Następnie ubijać w zimnej kąpieli. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do kremu. Nakładać do salaterek. Posypać poruszonymi biszkoptami i cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 840 kJ/201 kcal

Dowiedz się więcej na temat: deser | desery

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje