Krem warzywny z żółtkiem

Po 7. miesiącu życia możesz podać swojemu dziecku krem warzywny z żółtkiem.

Zupa krem warzywny smakuje doskonale
Zupa krem warzywny smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 ziemniaka
  • 2-3 różyczki brokułów
  • 1/2 żółtka jaja kurzego
  • łyżeczka masła lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Ziemniaka umyj, obierz ze skórki i ponownie opłucz.

2. Brokuły dokładnie umyj pod bieżącą wodą.

3. Warzywa włóż do 200 ml wrzątku i ugotuj do miękkości.

4. Jajko umyj, sparz, ugotuj w osobnym naczyniu. Gdy ostygnie, obierz ze skorupki.

5. Oddziel żółtko od białka. Pół żółtka rozgnieć na miazgę.

6. Żółtko dodaj do ugotowanych warzyw i wszystko zmiksuj.

7. Do przecieru warzywnego dodaj masło lub oliwę z oliwek i ponownie zagotuj danie.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas