Krem z białej czekolady w biszkopcie

Wygląda apetycznie. Sprawdź jak smakuje!

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 8 osób

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • Krem: tabliczka białej czekolady
  • 30 dag twarożku
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 250 ml śmietany kremówki
  • ćwierć szklanki cukru pudru
  • laska wanilii
  • 20 dag truskawek
  • łyżeczka kakao

Sposób przygotowania

1. Białka oddziel od żółtek i ubij je z solą na sztywną masę. Miksuj dodając cukier i po jednym żółtku, na koniec wymieszaj z przesianą mąką i kakao. Piecz kwadrans w temp. 160°C. 

2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Wystudź. Czekoladę, serek i ziarna wanilii wymieszaj. Żelatynę rozpuść w wodzie. Ostudź. Kremówkę ubij. Odłóż kilka łyżek do dekoracji, dodaj cukier, żelatynę i masę z czekoladą. Całość dokładnie wymieszaj. Schłodź. 

3. Biszkopt zwiń na bawełnianej ściereczce. Ostudź, rozwiń, wysmaruj kremem, posyp pokrojonymi truskawkami, zwiń. Dekoruj kremówką, posyp kakao. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje