Krem z białych warzyw i "podpalane" banany - propozycja dla dwojga

Walentynki to doskonała okazja do przygotowania romantycznej kolacji, a mężczyzna w kuchni to nie lada gratka dla zakochanej kobiety. Darek Kuźniarz, autor książki o zachciankach, proponuje zupę krem z białych warzyw i "podpalane" banany z migdałami.

Prażone banany
Prażone banany123RF/PICSEL

"Moje przepisy są powrotem do przeszłości. Inspiracją do ich stworzenia były moje babcie. Smaki z dzieciństwa przenoszą nas w inny wymiar niczym wehikuł czasu. Babcie zawsze spełniały nasze zachcianki - na słodkie i słone, na duże i małe apetyty. Pamiętamy te proste smaki, stworzone z niczego arcydzieła" - tak o jedzeniu w swojej książce "Zachcianki. Znane smaki w nowej odsłonie" pisze Kuźniak Darek.

I tak jedną, a właściwie - dwiema propozycjami dań dla dwojga Darka Kuźniaka, finalisty programu "Top Chef", jest krem z białych warzyw i banany z prażonymi migdałami.

Najpierw krem z białych warzyw. "Najprostsza forma białego kremu. Używaj tylko najjaśniejszych warzyw, by uzyskać pełną harmonię kolorów i smaków" - podpowiada autor.

Składniki potrzebne do przygotowania zupy to: 2 pietruszki, 1/4 selera, cebula, 1/3 pora (biała część), 3 ziemniaki, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki oliwy, 1/2 garści pestek dyni, sól i pieprz.

Aby przygotować zupę, warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę, następnie przez ok. 5 min. przesmażamy na oliwie. Tak zarumienione przekładamy do garnka, dodając liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy ok. 1,5 l wody, aby warzywa były całkowicie zanurzone i gotujemy przez ok. 35 minut. Następnie wszystko blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem przekładamy na talerze.

"Podawaj skropiony i oliwą i posypany prażonymi pestkami dyni. Do kremu możesz dodać kalafiora, jeśli masz go pod ręką. Możesz zagęścić danie tartym jabłkiem" - radzi.

A na deser - banany z prażonymi migdałami. "Prosty i efektowny deser - pod warunkiem, że nie boisz się podpalić rumu" - przekonuje autor. Do przygotowania deseru dla dwojga potrzebne będą: 2 banany, 4 łyżki migdałów, łyżka cukru, łyżka masła, 50 ml rumu oraz 2 gałki lodów śmietankowych.

Migdały wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy. Cukier rozpuszczamy i karmelizujemy, dodajemy masło i pokrojone na cztery części banany. Całość podlewamy rumem i podpalamy. "Kiedy zapłonie, potrzymaj na gazie, aż zgaśnie, a alkohol odparuje. Deser przełóż na talerz, posyp prażonymi migdałami i podawaj z gałką lodów" - kwituje. (PAP Life)

Doskonałe calzone z warzywamiInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas