Krem z buraczków prosto z Podlasia

Niedroga, ale pyszna i elegancka zupa.

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 2 młode marchewki
  • 2 młode pietruszki
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • duże jabłko
  • 3 litry wody
  • 2 łyżki oleju
  • 3 listki laurowe
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: śmietana oraz grzanki do podania, ew. do dekoracji listki botwiny

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Cebule obierz, pokrój w piórka. Podsmaż na oleju. Buraki, marchewkę oraz pietruszkę obierz, pokrój w kostkę. Cebulę, buraki, marchew, pietruszki, przekrojone na ćwiartki jabłko włóż do garnka, dodaj przecier, wodę. Dołóż listki laurowe. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut.

2. Gotową zupę zblenduj, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj łyżeczkę oleju. Nalej do talerzy. Możesz udekorować śmietaną i listkami botwinki. Serwuj np. z grzankami z bułki pszennej.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje