Krem z kapusty włoskiej

Kapusta znana jest ze swych właściwości zdrowotnych, m.in. zawiera związki chemiczne o działaniu przeciwnowotworowym. Nie zapominajmy więc o niej w naszej codziennej diecie.

Zupa z włoskiej kapusty jest wyjątkowo zdrowa.
Zupa z włoskiej kapusty jest wyjątkowo zdrowa. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • ½ kg kapusty włoskiej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • wywar z rosołu
  • słodka śmietana
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotwania:

Kapustę poszatkować, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, marchew w talarki. Wszystkie warzywa podsmażyć na rozgrzanej oliwie, zalać wywarem i gotować do miękkości. Doprawić do smaku, dodać śmietankę i wszystko razem zmiksować.

Posypać posiekana natka pietruszki i koperku. Podawać  z grzankami z pieczywa bezglutenowego lub ryżem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas