Krem z porów

Elegancki i łatwy do zrobienia

Składniki:

  • 6 porów, tylko białe części
  • 10 dag masła
  • 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych
  • 1,5 l bulionu drob.
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 180 ml śmietanki
  • do dekoracji np. grzanki

Reklama

Przygotowanie:
1 Pory pokrój w cienkie talarki. Stop masło w dużym garnku, wrzuć pory i duś, aż zmiękną. Dodaj ziemniaki, podduś chwilę razem. Wlej bulion i dopraw solą. Ugotuj do miękkości.

2 Ostudź, po czym zmiksuj (zupę możesz także przetrzeć przez sitko). Do zupy dodaj śmietanę, dopraw pieprzem, solą. Podaj np. z grzankami. Możesz serwować na ciepło i na zimno.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje