Kremowa kalafiorowa z pieczoną ciecierzycą

Bardzo aromatyczna!

Czas przyrządzenia: 30 minut

Składniki

  • włoszczyzna
  • opakowanie mrożonego kalafiora
  • puszka cieciorki
  • ząbek czosnku
  • szklanka śmietany 30 proc.
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka płatków chilli
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

Sposób przygotowania

1. Osącz cieciorkę, wymieszaj z wędzoną papryką, płatkami chilli i kminem. 

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz cieciorkę ok. 20 minut. 

3. Zagotuj marchewkę i pietruszkę na warzywny bulion. Wrzuć kalafior i gotuj do miękkości. Marchewkę i pietruszkę, jeśli były w całości, pokrój na mniejsze kawałki. Całość zmiksuj. 

4. Na patelni rozpuść łyżkę masła, wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku, podsmaż i dodaj do zupy. 

5. Zupę starannie wymieszaj, po wierzchu posyp podprażoną cieciorką. Możesz dodać listki świeżej bazylii. Nasza rada: Zupę możesz posypać zrumienionym sezamem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje