Kremowa z serem i porem

Nie masz pomysłu na pierwsze danie? Proponujemy zupę z serem i porem.

Zupa serowo-porowa będzie miłą odmianą codziennych dań
Zupa serowo-porowa będzie miłą odmianą codziennych dań 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 duży por
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 175 g sera cheddar (podpuszczkowy)
  • sól
  • pieprz
  • 400 g sera (zwykły żółty, np. mazur)
  • 300 g mięsa mielonego mieszanego (wołowo-wieprzowego)
  • świeży szczypiorek

Przygotowanie:

1. Por oczyść, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Potem obierz marchewki, umyj pod bieżącą wodą i pokrój na małe kawałki.

2. Na rozgrzany olej w garnku wrzuć pory i marchewki. Smaż przez około 4 minuty, przez cały czas mieszając. Dolej bulion i gotuj przez około 15 minut.

3. Zetrzyj na tarce sery cheddar oraz zwykły. Wymieszaj je, a następnie wrzuć do zupy. Dopraw solą i pieprzem.Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut, co pewien czas mieszając.

4. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i wrzuć mielone mięso. Posól i popieprz.

5. Szczypiorek umyj pod bieżącą wodą, drobno pokrój.

6. Do zupy dodaj usmażone mielone mięso.

7. Nakładając na talerze zupę, pamiętaj, żeby na koniec posypać każdą porcję świeżym szczypiorkiem.

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas