Kremowa zupa po włosku

Pyszna i sycąca.

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6–7 ziemniaków
  • 7 szkl. bulionu
  • 1 pietruszka
  • kawałek (ok. 10 dag) selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 szkl. śmietany 12 proc.
  • 10 dag szynki dojrzewającej albo bekonu w plasterkach
  • 4 łyżki grubych wiórków parmezanu
  • sól, kolorowy pieprz
  • świeży rozmaryn do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na maśle. Dołóż pokrojone warzywa, smaż jeszcze chwilę. Zalej bulionem. Gotuj ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. 

2. Szynkę (ew. bekon) wysmaż na chrupko na suchej patelni. Zupę przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj ze śmietaną. Zmiksuj. Rozlej do miseczek. Do każdej włóż wędlinę. Posyp wiórkami parmezanu i grubo utłuczonym kolorowym pieprzem. Udekoruj rozmarynem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje