Kremowa zupa z cukinii

Najlepiej smakuje w sezonie!

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2-3 ziemniaki (ok. 25 dag)
  • 2 łyżki masła
  • 5 szkl. bulionu
  • kilka gałązek koperku
  • kilka źdźbeł szczypiorku
  • przyprawa do zupy typu vegeta
  • sól, pieprz
  • oliwa do polania

Reklama

Przygotowanie:

Cebulę obierz, posiekaj. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż ziemniaki. Warzywa w garnku zalej bulionem. Całość zagotuj.

Zmniejsz płomień pod bulionem z ziemniakami. Gotuj je dalej ok. 10 minut. W tym czasie cukinie oczyść, pokrój na kawałki. Wrzuć do zupy i gotuj kolejne 10 minut.

Wyjmij trochę cukinii, resztę zupy zmiksuj. Przypraw ją vegetą, solą oraz pieprzem. Gotową zupę rozlej do kokilek lub miseczek. Do każdej włóż trochę kostek cukinii. Skrop oliwą. Posyp grubo posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: zupa | cebula

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje