Kremowa zupa z dyni

Rozgrzewająca, doskonała na chłodny dzień.

Składniki:

●1 kg miąższu z dyni

Reklama

●500 g ziemniaków

●2 spore marchewki

●2 duże cebule

●kawałek imbiru

●sól

●czarny pieprz

●ewentualnie uprażone pesteczki dyni do posypania gotowej zupy

Przygotowanie:

1. Miąższ dyni pokrój na kawałki.

2. Cebule oraz ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę.
 
3. Marchewki obierz i pokrój w plastry. Do garnka włóż dynię, ziemniaki, cebulę, marchewkę, dolej ok. 2,5 litra wody, lekko posól i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.

4. Pod koniec gotowania dodaj starty imbir. Zupę zblenduj, po czym dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową możesz przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje