Kremowa zupa z groszku

Na eleganckie przyjęcia.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku,
- 2-3 szalotki,
- 20 dag sera mozzarella,
- 1,5 l bulionu warzywnego (z kostki),
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki masła,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- gałka muszkatołowa,
- sól pieprz,
- 20 dag grubych paluszków grissini,
- 10 dag szynki dojrzewającej np. parmeńskiej lub westwalskiej w cienkich plasterkach,
- kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

Szalotki obierz, grubo posiekaj. Wrzuć na rozgrzane w rondelku masło. Mieszając usmaż na szklisto. Dosyp groszek i mieszając podduś razem około 5 minut. Dolej gorący bulion. Poczekaj, aż zupa zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10-12 minut bez przykrycia. Mozzarellę pokrój w kosteczkę. Kostki sera wrzuć do wrzącej zupy. Mieszając podgrzewaj, aż ser całkowicie się rozpuści. Następnie zupę zmiksuj blenderem na gładko. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Paluszki grissini ciasno owiń plasterkami szynki. Gotową zupę rozlej do miseczek lub kokilek. Każdą porcję udekoruj kleksem kwaśnej śmietany (lub jogurtu, zupa będzie mniej kaloryczna) oraz listkiem bazylii. Na każdej kokilce z zupą połóż paluch. Od razu podawaj.

Cena porcji: 3 zł

Porcja zawiera: 390 kcal

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: zupa | groszek

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje