Kremowe półksiężyce

Serek mascarpone rozgnieć widelcem z twarogiem.

Składniki na 4-5 porcji:

Reklama

Ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej + do podsypywania
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • ciepłe mleko
  • sól

Nadzienie:

  • 15 dag tłustego twarogu
  • 15 dag serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty

Do dekoracji:

  • 30 dag sezonowych owoców, np. truskawek
  • 3-4 łyżki cukru żelującego
  • gęsta śmietana

Sposób przygotowania:


1. Serek mascarpone rozgnieć widelcem z twarogiem. Dodaj żółtko i cukier. Wsyp listki mięty i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki.

2. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj żółtka. Masło roztop i wlej do mąki. Mieszaj składniki, dolewając ciepłe mleko, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj je cienko i wytnij kółka. Nałóż po łyżeczce farszu i sklej, formując ozdobną falbankę. Gotuj 4 minuty w osolonym wrzątku.

3. Owoce umyj, oczyść i pokrój drobno (zostaw kilka do dekoracji). Zagotuj je z cukrem żelującym. Gdy sos zgęstnieje, polej pierogi. Udekoruj śmietaną i owocami.

Czas przygotowania: ok. 70 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje