Kremowe ziemniaki do obiadu

Aktualizacja

Kremowe ziemniaki to dodatek, który dosłownie rozpływa się w ustach i nigdy nie zostaje na talerzu. Maślany smak i aksamitna konsystencja pozwalają odkryć ziemniaki na nowo. Pokochasz kremowe ziemniaki!

Kremowe ziemniaki  pasują niemal do każdego dania głównego
Kremowe ziemniaki pasują niemal do każdego dania głównego123RF/PICSEL

Kremowe ziemniaki - przygotowanie

Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę (mniej więcej 2x2 cm). Przełóż do garnka i zalej osoloną wodą, aby przykryła je na wysokość około 1 cm. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 12-15 minut. Po wbiciu nożyka nie powinny stawiać oporu. Odcedź.

Do drugiego garnka wlej mleko, śmietankę i dodaj zgnieciony czosnek. Podgrzewaj przez chwilę na małym ogniu. Ziemniaki utłucz i powoli przelej do nich aromatyczny sos – najlepiej przecedzony przez sitko. Mieszaj do momentu, aż masa stanie się kremowa i puszysta.

Posyp świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem lub koperkiem.

Poznaj też inne przepisy na obiadowe dodatki:

Zobacz też:

"Ewa gotuje": Rösti z cordon bleuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas