Kremowy barszczyk

Taka zupa nigdy się nie znudzi!

Czas przyrządzenia: ok. 50 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 80 dag czerwonych buraków
  • 3 łyżki oliwy
  • 3–4 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki orzeszków piniowych albo pestek słonecznika
  • 8 łyżek gęstego jogurtu
  • 1–2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

Ziemniaki oraz buraki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku mocno rozgrzej oliwę. Wrzuć przygotowane warzywa. Smaż je 5 minut i zalej bulionem. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem jeszcze 30 minut. Często mieszaj. Ugotowane do miękkości warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko, dodając przy tym jeszcze trochę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Barszcz przypraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem. Gotową zupę rozlej do miseczek. Udekoruj kleksami jogurtu. Posyp orzeszkami piniowymi albo słonecznikiem. Podawaj np. z jajkami ugotowanymi na twardo. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje