Kremowy barszczyk

Dla miłośników dań z buraków

Składniki

  • 80 dag czerwonych buraków
  • 2–3 małe ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szkl. czerwonego
  • wytrawnego wina
  • 1–2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, mielony pieprz
  • kiełki albo rzeżucha do posypania

Sposób przygotowania

Ziemniaki, marchewki i buraki obierz, opłucz. Obrane warzywa pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. W dużym garnku mocno rozgrzej oliwę. Wrzuć przygotowane warzywa. Smaż je, mieszając, ok. 5 minut. Potem podlej winem. Doprowadź do wrzenia. Następnie wlej szklankę gorącej wody. Gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut. Często mieszaj. Ugotowane do miękkości warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko, dodając przy tym jeszcze szklankę wrzącej wody, jeśli zupa jest za gęsta. Barszcz przypraw solą, pieprzem i octem. Posyp kiełkami albo rzeżuchą. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje