Kremowy barszczyk z fetą

Aksamitny i delikatny!

Składniki:

  • 70 dag małych buraczków
  • 2 duże jabłka
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 ml bulionu jarzynowego
  • 20 dag sera feta
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, cukier

Przygotowanie:

1. Buraczki umyj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 ºC. Piecz ok. 70 minut. Po ok. 40 minutach owiń w folię jabłka, dołóż do buraczków.

Reklama

2. Gdy buraczki i jabłka będą już miękkie, wyjmij je, odwiń z folii. Buraczki obierz z łupinek, pokrój na kawałeczki. Z jabłek wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.

3. W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej czosnek oraz cebulę. Dodaj buraczki i jabłka. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień, gotuj razem jeszcze ok. 5 minut. Pod koniec przypraw solą, cukrem oraz majerankiem. Barszczyk zmiksuj na gładko. Przelej do miseczek lub talerzy. Posyp pokruszoną fetą.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje