Kremy gotowe w 15 minut

Szukasz pomysłu na błyskawiczny, rozpływający się w ustach deser? Polecamy łatwe kremy! Przyrządzisz je w kilka chwil, a potem tylko schłodzisz.

Główne składniki

Śmietanka kremówka: jej ubicie trwa 2 minuty, pod warunkiem, że będzie dobrze schłodzona. Do lodówki warto na chwilę włożyć także miskę i trzepaczkę, by były zimne.

Reklama

Serek mascarpone: świetnie nadaje się na krem, ale jest dość ciężki i tłusty. Można temu zaradzić, mieszając go pół na pół z serkiem homogenizowanym lub gęstym jogurtem, np. bałkańskim. Taką bazę można później utrzeć z dowolnymi dodatkami.

Całe jajka: Na garnku z gotującą się wodą ustaw miskę. Wbij do niej 4 jajka, wsyp szklankę cukru. Ubij na puch (ok. 5 min). Zdejmij miskę i ubijaj 3 min.

Wymieszaj z dodatkami smakowymi i usztywniającymi.

Białka: 4 białka i szklankę cukru ubijaj na parze, aż cukier się rozpuści (2 min). Zdejmij z garnka i ubijaj ok. 10 min, dodając 3/4 kostki masła. Wmieszaj ulubione dodatki.

Dodatki usztywniające

Czekolada: znakomicie zastępuje zagęstnik. Mocno podgrzej szklankę kremówki, wrzuć tabliczkę posiekanej czekolady (białej lub gorzkiej). Gdy się rozpuści, schłodź i ubij.

Galaretka w proszku: rozpuść ją w jak najmniejszej ilości wrzątku, przestudź, wymieszaj z 3 łyżkami masy na krem i porcjami dodawaj do pozostałej masy w czasie ubijania.

Żelatyna: nadaje się do kremów ubijanych na parze. 2 łyżeczki żelatyny dodaj do 1/2 l gorącej masy i ubijaj, aż się rozpuści.

Gofio: To mąka z prażonych ziaren zbóż – nie wymaga gotowania, a świetnie zagęszcza. Kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością. Coś dla smaku

Owoce: miękkie dodaj w całości, inne zmiksuj i wymieszaj z kremem.

Sok z cytryny: przełamuje słodycz kremu i poprawia konsystencję.

Rodzynki: przed użyciem, zalej je gorącą wodą i po chwili odcedź.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: kremy | serek | czekolada | galaretka | sok

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje