Krewetki "Marinara" ze szpinakiem (dieta nowojorska)

Wykwintnie na diecie.

Składniki na 1 porcję:

- 300 g świeżego szpinaku,
- 1 cebula (60 g),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 zielone cebulki,
- 5 krewetek (po 30 g),
- 4 gałązki oregano,
- sól,
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 200 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- pieprz cayenne,
- słodka papryka,
- cukier,
- gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić w plasterki. Zieloną cebulkę drobno pokroić. Krewetki wyłupać ze skorupki, zdjąć błonkę. Oregano posiekać. Szpinak wrzucić do osolonego wrzątku. Zagotować. Zahartować w zimnej wodzie.
Na sos pomidorowy: łyżeczkę oliwy, połowę czosnku i cebulki dusić z dwoma łyżkami wody przez 5 minut na średnim ogniu. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy i dusić dalsze 3 minuty. Na szpinak: łyżeczkę oleju, cebulę i pozostały czosnek dusić 5 minut. Dodać szpinak i dusić jeszcze 3 minuty. Łyżeczkę oleju rozgrzać na teflonowej patelni i obsmażać krewetki z obu stron po 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem cayenne. Posiekane oregano i cebulkę dodać do sosu pomidorowego, zagotować, doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem. Szpinak doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Krewetki serwować ze szpinakiem do tego podawać sos pomidorowy i dekorować pozostałym oregano.

Reklama

Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal

Dowiedz się więcej na temat: diety | szpinak | krewetki | dieta | dieta nowojorska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje