Krewetki na pomidorach

Oryginalna przystawka!

Składniki:

  • 20 dag małych kopytek (gnocchi)
  • 12 dużych krewetek, imbir
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, cytryna
  • 2-3 pomidory
  • 1 cebula, olej
  • 2-3 łyżki bazyliowego pesto
  • sól, pieprz
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

1. Kopytka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Wyjmij łyżką cedzakową, trzymaj w cieple.

Reklama

2. Krewetki oczyść starannie, opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć krewetki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprósz całość solą i mielonym imbirem (pół łyżeczki), skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, Smaż, mieszając, kilka minut. Krewetki zdejmij z patelni. Lekko przestudź, pozbaw pancerzy.

3. Pomidory przelej wrzątkiem, a potem zimną wodą, obierz. Usuń gniazda nasienne, miąższ posiekaj. Wymieszaj z poszatkowaną cebulą. Dopraw łyżką oleju, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Porcje sałatki rozłóż na talerze. Na nich umieść kopytka i krewetki. Dekoruj danie zielonym sosem pesto oraz listkami świeżej bazylii.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje