Krokiety ziemniaczane z szynką i oscypkiem

Uwielbiacie krokiety, ale macie ochotę, aby coś innego kryło się pod tą chrupiącą panierką? Jeśli tak, to koniecznie musicie wypróbować przepis na krokiety ziemniaczane z góralskim akcentem. Oscypek, bo o nim mowa wspaniale komponuje się z farszem z aromatycznej szynki, cebulki i świeżej pietruszki. Poznajcie przepis rodem z Podhala!

Składniki

  • Szynka (np. Mistrza Kołodzieja firmy Gzella) 150g
  • cebula 4 szt.
  • smalec 2 łyżki
  • ziemniaki 600g
  • oscypek 100g
  • mąka pszenna 6 łyżek
  • natka pietruszki 1 mały pęczek
  • jajka 3 sztuki
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta 1 szklanka
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania

Szynkę i cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Ziemniaki ugotować, wystudzić, skręcić na maszynce do mięsa i dodać do szynki z cebulą. Dodać również starty na tarce oscypek, posiekaną natkę, połowę mąki i dwa jajka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić. Jeśli masa jest za luźna, dodać bułkę tartą. Uformować krokiety, panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju. Rada: Krokiety wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym! 

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje