Królik po hiszpańsku

Takim daniem pozytywnie zaskoczysz domowników i gości!

Czas przyrządzenia: ok. 20 minut + pieczenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 80 dag młodych ziemniaków
  • 1 sprawiony królik
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 6 gałązek tymianku
  • 25 dag kiełbasy chorizo
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szkl. białego wina
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 30–40 dag pieczarek
  • 2–3 pomidory
  • 3 jagody jałowca
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 pęczka natki
  • kilka źdźbeł szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Czosnek i cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Rozmaryn oraz tymianek opłucz, osusz. Pieczarki oczyść, pocierając wilgotnym papierowym ręcznikiem. Grzyby potnij na kawałki. Z kiełbasy zdejmij osłonkę, resztę wędliny pokrój na kawałki. Królika umyj, podziel na porcje. Mięso przypraw solą oraz pieprzem 

2. W brytfance mocno rozgrzej oliwę. Zrumień na niej kiełbasę, wyjmij. Na tym samym tłuszczu obsmaż ze wszystkich stron kawałki królika. Dodaj cebule, czosnek, ziemniaki, pieczarki oraz rozmaryn i tymianek. Smaż razem jeszcze chwilę. Podlej winem oraz bulionem. Do- łóż jagody jałowca, listki laurowe oraz podsmażoną kiełbasę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz 1 i 1/2- 2 godziny. 

3. Pomidory umyj, oczyść z pestek, pokrój w kosteczkę. Dodaj do zapiekanki 20 minut przed wyjęciem z piekarnika. Natkę oraz szczypiorek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Posyp nimi gotową zapiekankę. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje