Kruche babeczki z kajmakiem i orzechami

Słodka przekąska!

Składniki:

  • 150 g zimnego masła
  • 250 g przesianej mąki
  • szczypta soli
  • 75 g
  • 1 duże żółtko

Składniki na nadzienie

  • 460 g kajmaku tradycyjnego np. Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich np. Bakalland

Przygotowanie:

Reklama

Przepis na ciasto:

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder i szczyptę soli. Następnie zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie siekamy nożem. Do wszystkiego dodajemy 1 żółtko i ponownie delikatnie siekamy.

2. Całe ciasto zagniatamy, płynnie i szybko, tak aby nie ogrzać go za bardzo ciepłem dłoni. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy na ok 45. minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy do małych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20 minut.

Przepis na nadzienie:

1. Wystudzone babeczki wyjmujemy delikatnie z foremek i przekładamy w papilotki. Masę kajmakową mieszamy z posiekanymi orzechami. Następnie za pomocą szprycy do kremu wypełniamy spody babeczek nadzieniem. Na koniec posypujemy gotowe babeczki orzechami.


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje