Kruche ciasteczka

Z dodatkiem maku.

Składniki na 25 sztuk:

Reklama

- po 8 dag masła i cukru,
- 15 dag mąki,
- 1 jajko,
- 25 dag cukru pudru,
- 1 białko,
- mak

Przygotowanie:

1. Przygotować kruche ciasto: masło i cukier utrzeć. Dodać mąkę i jajko, dokładnie wymieszać i zagnieść.
2. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki. Ochłodzone ciasto podzielić na porcje. Z każdej uformować cienkie wałeczki. Pokroić na kawałki 12 cm długości. Zwijać formując rybkę. Posmarować roztrzepanym z łyżką wody białkiem. Posypać makiem. Ciastka umieścić na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 10 minut w temp. 200 st. C.
Czas przygotowania 1 godz.
Porcja 40 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ciastka | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje