Kruche ciasteczka z dżemem

Pachną Świętami.

Składniki:

●Kostka do pieczenia Kasia 250 g

Reklama

●120 g cukru pudru

●1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

●1 żółtko

●2 i 1/2 szklanki mąki

● dżem, np. truskawkowy do posmarowania ciastek.

Przygotowanie:

1. Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrami i żółtkiem.

2. Dodaj mąkę i całość delikatnie wymieszaj. Następnie wyrób ciasto rękami i uformuj z niego kulkę lub wałek. Owiń ciasto folią aluminiową i włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzone ciasto dość cienko rozwałkuj (na ok. 5 mm). Foremkami powykrawaj z niego różne kształty.

3. Rozłóż ciastka na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia). Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 10 min. Po ostygnięciu posmaruj dżemem jedno ciastko i przykryj je drugim tak, by dżem lekko wypłynął po bokach.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje