Kruche rogaliki

Na mały deser każdy może sobie czasem pozwolić!

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 4 twarde kwaskowe jabłka
  • 1 kostka masła (20 dag)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 22 proc.
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ew. cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki masło (wcześniej warto je dobrze schłodzić). Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj do nich cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę, skórkę z cytryny i żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 20 min do lodówki. Jabłka umyj, obierz, przetnij na krzyż, usuń gniazda nasienne. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Placek pokrój na 16 trójkątów. Na każdym połóż cząstkę jabłka. Zwiń, formując zgrabne rogaliki. Ciastka ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz 20-25 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu rogaliki możesz oprószyć cukrem pudrem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje