Krupnik jaglany

Przygotowany na wywarze z żeberek

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Żeberka płuczę, wkładam do garnka i zalewam ok.3 litrami zimnej wody. Doprowadzam do wrzenia. Zanim wywar zagotuje się, usuwam z powierzchni pianę. Potem wrzucam listki laurowe i ziele angielskie. Gotuję wywar ok. 40 minut.
2. Seler naciowy, koperek,natkę, por, obraną cebulę,oraz czosnek drobno siekam.Marchewki, seler korzeniowy i pietruszkę obieram, myjęi ścieram na tarce o dużych otworach. Wszystkie przygotowane wcześniej jarzyny i zioła dodaję do zupy. Gotuję ją ok. 30 minut. Po tym czasie wsypuję kaszę i wrzucam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotuję jeszcze 15 minut.Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaje razem z mięsem z żeberek.

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas