Krupnik jaglany

Przygotowany na wywarze z żeberek

Składniki dla: 8

Składniki

  • 30 dag żeberek
  • 10 dag kaszy jaglanej
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera (korzeń)
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 spore ziemniaki

Składniki - przyprawy

  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

1. Żeberka płuczę, wkładam do garnka i zalewam ok.3 litrami zimnej wody. Doprowadzam do wrzenia. Zanim wywar zagotuje się, usuwam z powierzchni pianę. Potem wrzucam listki laurowe i ziele angielskie. Gotuję wywar ok. 40 minut.
2. Seler naciowy, koperek,natkę, por, obraną cebulę,oraz czosnek drobno siekam.Marchewki, seler korzeniowy i pietruszkę obieram, myjęi ścieram na tarce o dużych otworach. Wszystkie przygotowane wcześniej jarzyny i zioła dodaję do zupy. Gotuję ją ok. 30 minut. Po tym czasie wsypuję kaszę i wrzucam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotuję jeszcze 15 minut.Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaje razem z mięsem z żeberek.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje