Kryzysowe ciasteczka z PRL

Ciasteczka powstają "tanim kosztem" z najprostszych składników, które znajdują się w każdym domu. Są smaczne, odpowiednio kruche i bardzo trudno poprzestać na jednym.

Mają sentymentalny smak rarytasów sprzed lat
Mają sentymentalny smak rarytasów sprzed lat123RF/PICSEL

1. Margarynę, twaróg i mąkę umieszczamy w misce i zagniatamy z nich ciasto. Wyrabiamy ręcznie, aż stanie się sprężyste. Gotowe chłodzimy w lodówce ok. 30 minut.

2. Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki. Wykładamy na nią ciasto i rozwałkowujemy je (powinno mieć ok. 1 cm grubości), a następnie za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.

3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Smarujemy ciasteczka białkiem jajka i posypujemy cukrem. Pieczemy je ok. 20 min., aż do lekkiego zrumienienia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas