Który ryż - biały czy brązowy?

Ryż brązowy i biały są pozyskiwane z tych samych ziaren. Różni je tylko to, że brązowe są tylko częściowo łuskane i nie pozbawione zewnętrznych warstw, zaś białe są głęboko polerowane.

Biały ryż stał się jednak bardziej popularny, ponieważ jest bardziej słodki i miękki oraz ma dłuższy termin przydatności do spożycia. Niestety, wraz z usunięciem łuski zmienia się nie tylko kolor i smak ziaren, ale również ich działanie.

Bo moc tkwi w łupinie

Reklama

Biały i brązowy ryż zawiera taką samą ilość kalorii, czyli dwieście na szklankę gotowanego produktu. Jednak badania dowodzą, że jedzenie brązowego ryżu znacznie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, podczas gdy spożycie białego podwyższa je. Ponadto ryż niełuskany zawiera więcej błonnika, dzięki czemu jego mała porcja pozwala nasycić się na długi czas. Od pewnego czasu popularność zyskuje również teoria, że jedzenie brązowego ryżu wspomaga leczenie alergii.

Dowiedz się więcej na temat: ryż

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje