Kuchenne lekarstwa

Cierpiąc na jakąś chorobę, często nie zdajemy sobie sprawy, że lekarstwo mamy pod ręką - nie w aptece, ale we własnej kuchni. Większość przypraw, ziół i naturalnych produktów może nam pomóc w odzyskaniu zdrowia.

Doskonałym kuchennym środkiem neutralizującym kwas, jest soda spożywcza. Szczypta tego białego proszku rozpuszczona w ciepłej wodzie z sokiem z połowy cytryny zmniejsza kwasowość, likwiduje gazy i niestrawność. Kąpiel w wodzie, do której dosypiemy pół filiżanki sody poprawia krążenie i wygładza skórę. Łagodzi także infekcje skóry, pokrzywkę i rumień.

Reklama

Przyprawą, która odtruwa organizm, jest cynamon. Dodany do ryżu, szarlotki bądź smażonej ryby sprawia, że potrawa wydaje się lekka i delikatna. Stymuluje wydzielanie potu, przynosi ulgę w przeziębieniu, zaflegmieniu i pomaga w odksztuszaniu. Naturoterapeuci polecają przygotowanie specjalnego naparu łagodzącego kaszel i pobudzającego trawienie. Szczyptę cynamonu, kardamonu, imbiru i ząbek czosnku zalewa się szklanką gorącej wody. Taką mieszankę gotuje się 5 minut na wolnym ogniu. Po przecedzeniu pije się raz dziennie.

Smak potraw i trawienie poprawia też kminek. Pobudza wydzielanie soków trawiennych. Prażony, sproszkowany kminek jest skutecznym lekiem w przypadku biegunki i dezynterii. Chorzy powinni zażywać szczyptę kminkowego proszku dodanego do świeżej maślanki. Ta kuchenna przyprawa łagodzi także bóle i skurcze brzucha.

Słodka lukrecja jest naturalnym środkiem wykrztuśnym. Pobudza wydzielanie śliny i innych soków trawiennych przewodu pokarmowego. Żucie kłącza lukrecji oczyszcza jamę ustną i zęby, powstrzymując ich psucie i chroniąc przed zapaleniem dziąseł oraz szkorbutem. Napar z lukrecji gotowanej w niewielkiej ilości wody przez 15 minut leczy kaszel, przeziębienie i zaflegmienie. Gdy będziemy go pić regularnie po posiłkach, możemy nie obawiać się zapalenia woreczka żółciowego i zaparć. Dwie lub trzy szklanki mocnego naparu wywołują nudności i wymioty, które ułatwiają usunięcie nadmiaru śluzu z żołądka i płuc. Łyżeczka sproszkowanej lukrecji dodana do szklanki przegotowanej wody jest skutecznym medykamentem na wrzody przewodu pokarmowego i nieżyt żołądka. Jako lek przeciw cukrzycy, przeziębieniu i atakom astmy stosuje się lukrecję zmieszaną z odrobiną dobrego, naturalnego oleju. W nagłej potrzebie można łatwo sporządzić z niej maść. Wystarczy dodać do stopionego masła (ćwierć kostki) łyżeczkę sypkiej lukrecji i dokładnie wymieszać, aby posmarowane tym rany szybko się zagoiły.

Gałka muszkatołowa działa pobudzająco, doskonale aromatyzuje. Dodana do mleka uspokaja serce i mózg. Jest również afrodyzjakiem. Leczy mimowolne moczenie się (brak kontroli nad wydalaniem moczu), ogólne osłabienie, biegunki, gazy i tępy ból brzucha. Gdy dodamy szczyptę zmielonej gałki do potraw, wyleczymy każdego niejadka oraz cierpiących na dolegliwości śledziony i wątroby. Szklanka mleka z gałką muszkatołową wypita wieczorem ułatwia zasypianie, sprowadza naturalny sen.

Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | wody | krążenie | lekarstwa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje