Kuchnia chorwacka

Kuchnia chorwacka jest bardzo urozmaicona, a jej korzenie sięgają czasów prehistorii i antyku.

Znaczny wpływ na typowe dla części kontynentalnej menu mieli sąsiedzi: Węgrzy czy Austriacy oraz napadający te tereny Turcy, natomiast na potrawy uznawane za tradycyjne dla części nadmorskiej - Grecy, Rzymianie i Ilirowie, a później też Francuzi i Włosi.

Reklama

Dlatego też jedzenie chorwackie jest zróżnicowane i czasami niezwykłe. Wiele osób zabiera do Chorwacji własną żywność, a na miejscu kupuje tylko chleb, owoce i warzywa. Produkty spożywcze są bowiem dosyć drogie. Tym niemniej, warto posmakować chorwackiej odmienności kulinarnej.

Kuchnia chorwacka oferuje spory asortyment dań mięsnych. Do najbardziej znanych potraw mięsnych należą: meso sa žara - mięso z grilla ( najczęściej wieprzowina ), miješano meso - kilka rodzajów mięsa z warzywami, čevapčiči ( paluszki z mielonego mięsa ), pljeskavica ( kotlet mielony z trzech rodzajów mięsa ). Nie mniejszy jest wybór potraw rybnych, w wielu restauracjach można zjeść brodet - kilka gatunków ryb w sosie, riba sa žara - rybę z grilla ( zazwyczaj makrela ), czasami można też zamówić bardzo smaczne i pozbawione ości mięso z rekina ( Morski pas czyli Morski pies ).

Chorwaci chętnie wykorzystują zasoby gospodarcze swojego kraju i dlatego ich potrawom często towarzyszą owoce morza. Najpopularniejsze są lignje, czyli kalmary, które mimo osobliwego wyglądu wspaniale smakują. Koneserom polecamy raki ( škampi ), które wymagają od konsumenta sporej cierpliwości - raki trzeba dokładnie i delikatnie "rozbierać", tylko po to by wydobyć niewielkie ilości wyśmienitego mięsa.

Bardziej wybredni smakosze mogą spróbować potraw charakterystycznych dla różnych regionów. Przysmakami Istrii i Kwaneru są sery i zimne dania. Posiłek zazwyczaj zaczyna się od tacy z pruštem ( wędzona wędlina ), serem i oliwkami. Przede wszystkim jednak podawane są dania z ryb, homarów, krewetek małży ( najlepiej z Lipskiego kanału ), np. zupy rybne, gulasz rybny, ryż z owocami morza ( rižot ). Popularna jest również maništra, powstała na wzór włoskiego minestrone oraz potrawy z makaronem i mięsem z dodaniem uprawianych tu trufli.

W regionie śródlądowym ( obszar Gorskiego Kotaru i Liki ) jedzenie przyrządza się zazwyczaj na otwartym ogniu. Spożywa się tam jagnięcinę, baraninę, wieprzowinę i dziczyznę oraz palentę - gotowaną miazgę kukurydzianą, ziemniaki, kiszoną kapustę, groch, kozie i krowie mleko oraz wyśmienite sery. Region ten bogaty jest również w grzyby. Kuchnia Zagrzebia oferuje bardzo dobry kotlet cielęcy z serem oraz pieczenie, gulasze i makarony.

W Međimurju obowiązkowo należy skosztować indyka ze słoniną lub kiszkę oraz przystawek z zapieczonego grochu i ziemniaków, suszonego lub wędzonego sera krowiego czy strudla. Benovina stała się znana dzięki wędlinie salama oraz innym kiełbaskom.

Dowiedz się więcej na temat: potrawy | wino | kuchnia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje