Kuchnia na cały tydzień

Smaczne i pożywne dania!

Parówki w cieście
Parówki w cieście123RF/PICSEL

Małe hot dogi

Sposób przygotowania

1. Z parówek zdejmij folię, przekrój każdą na pół i ponacinaj. Obraną cebulę poszatkuj w piórka, przysmaż na oleju. W rondelku zagotuj przecier pomidorowy lub wymieszany z wodą koncentrat pomidorowy z solą, pieprzem oraz oregano. 

2. Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozwałkuj. Pokrój w prostokąty. Każdy wysmaruj sosem, połóż połówkę parówki i odrobinę cebulki. 

3. Zawiń, ponacinaj i ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszaj jajko i posmaruj pędzelkiem hot dogi. Piecz 10-15 minut w temp. 180 st. C, aż się zarumienią. Podawaj ciepłe z ketchupem, musztardą, ogórkiem konserwowym i szczypiorkiem. 

Domowy hot dog na trzy sposobyInteria Kulinaria
Faszerowana cebula
Faszerowana cebula123RF/PICSEL

Cebula faszerowana

1. Pieczarki pokrój drobno. Rozgrzej olej, zrumień pokrojoną w paseczki paprykę, dodaj pieczarki. Przypraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem 15 minut. 

2. Cebule włóż na 5 minut do gotującej się, osolonej wody. Odetnij z nich czubki, wydrąż. Nadziewaj farszem pieczarkowo-paprykowym, posyp serem żółtym. Układaj w polanej olejem brytfannie. Piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Podawaj z natką pietruszki.

Przepis na faszerowaną cebulęInteria Kulinaria

Chrupiące skrzydełka

1. Skrzydełka umyj, osusz i natnij na zgięciach. Natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem, odrobiną cynamonu, kminu, oregano, słodką i ostrą papryką w proszku. Dodaj miód lub cukier i polej oliwą. Skrop sokiem z limonki i cytryny. Dodaj tequilę lub wódkę, dokładnie wymieszaj. Pozostaw na noc w lodówce. 

2. Rozgrzej olej, zrumień skrzydełka. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej marynatą, dodaj kukurydzę, pokrojone papryki i posiekaną cebulę. Piecz pod przykryciem 45 minut w temp. 180 st. C. Polewaj sosem w trakcie pieczenia.  

Jak zrobić pikantne skrzydełka? Banalny przepisInteria Kulinaria

Gulasz w dyni

Gulasz w dyni
Gulasz w dyni123RF/PICSEL

1. Umyte mięso pokrój, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Dodaj musztardę i olej. Przykryj, odstaw na kilka godzin. Mięso obtocz w mące i zrumień. Dodaj pieczarki, cebulę i czosnek. Smaż, zalej wodą. Dodaj posiekaną marchewkę, ziele, listek laurowy. 

2. Duś pod przykryciem godzinę. Dodaj ogórki kiszone, pokrojoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Z dyni odkrój czubki i wydrąż środek. Oprósz solą, piecz w temp. 180°C do miękkości. Napełnij gulaszem.

Pierogi z serem
Pierogi z serem123RF/PICSEL

Pierogi z kaszą i serem

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, masło i zalej wrzątkiem. Zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonym wrzątku na sypko i wystudź. Twaróg zmiel przez maszynkę. Wymieszaj z kaszą. Dodaj jajko i posiekaną drobno miętę. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. 

2. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij jedną posiekaną cebulę. Dodaj do farszu. Ciasto rozwałkuj. Wytnij krążki, wyłóż farszem, złóż na pół i zalep. Gotuj w osolonym wrzątku. Słoninę pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka i wytop tłuszcz. Dodaj drugą posiekaną cebulę. Smaż na rumiano. Podawaj z pierogami.

Najlepszy przepis na zupę krem z dyniInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas