Kuchnia turecka

Gdzie zjeść?

Reklama

Lokali, w których możemy się posilić, jest w Turcji kilka rodzajów, w zależności od zasobności portfela klienta i jego gustów kulinarnych. I tak na przykład restauracja Restoran należy do najdroższych lokali gastronomicznych, które dorównują europejskim standardom. Oczywiście restauracje dzielą się na lepsze i gorsze, z czego hotelowe są z reguły całkiem niezłe. Restoran oferuje kuchnię zarówno rodzimą, jak i międzynarodową, nie wyłączając chińskiej, indonezyjskiej czy meksykańskiej. Tutaj tez dostaniemy alkohol, co w innych lokalach nie jet możliwe ( oprócz salonów işkembe).

Nieco niższy standard zapewnia Lokanta - uważana za najbardziej znane wśród Turków miejsce na spożycie obiadu. Ten prosty lokal przypomina polski bar mleczny, co przekłada się również na cenę. Potrawy są wystawione w podłużnych, stalowych pojemnikach i z nich też są zbierane. Lokanty proponują proste potrawy, które zwykle składają się mieszaniny warzyw i mięsa. Oprócz "drugich dań", można posilić się smaczną zupą. Do obiadu zawsze dostaniemy chleb i wodę, za które nie musimy płacić.

Warte polecenia są sieci tzw. Kebap Salony - małe knajpki oferujące potrawy z wołowiny, kurczaka i baraniny opiekanych przez cały czas na pionowych grillach. Smacznie zjemy także w Işkembe Salon (dosłownie "salon flaka"), których specjalnością są dania przygotowane podrobów. Tutaj można skosztować zupy z flaczkami jak i jelita owinięte na ruszcie i odpowiednio podsmażone. Porządny zakład işkembe oferue także głowę barana prosto z pieca.

Na deser warto wybrać się do Pastahne - cukierni, w której od rozmaitości ciast, przeróżnych wypieków i słodyczy dostać można niekiedy oczopląsu. Latem zaś, Pastahne oferuje lody w wielu - ekstrawaganckich niekiedy- smakach. Do deseru można wypić piwo. Najlepiej nadaje się do tego Birahna - prosta piwiarnia, której w sumie w Turcji jest niewiele. Atmosfera zbliżona jest tu do znamiennej dla polskich piwiarni wioskowych. Jedna lada, jedna pida i kilka kufli - oto całe wyposażenie birahne.

Tekst pochodzi z przewodnika "Turcja. Kraj czterech mórz" Wydawnictwa

Dowiedz się więcej na temat: potrawy | kawa | kuchnia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje