Kukurydziane rulony z korzenną nutką

Na obiad lub śniadanie

Składniki dla: 6 porcji

Składniki - naleśniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 2/3 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej

Składniki - nadzienie

  • 60 dag wiśni (bez pestek)
  • 3–4 łyżki cukru żelującego
  • sok z 1/2 cytryny
  • po sporej szczypcie mielonych goździków i cynamonu
  • 2–3 łyżki miodu lipowego albo syropu klonowego

Sposób przygotowania

1. Przygotuj ciasto na naleśniki: obie mąki wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj mleko, jajka i sól. Dobrze wymieszaj mikserem. Ciasto odstaw pod przykryciem na 20 minut. 

2. Przygotuj nadzienie: wiśnie wrzuć do miseczki. Posyp je przyprawami. Dodaj miód i sok z cytryny. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie odłóż trochę całych owoców i soku z dna miseczki do dekoracji. Resztę wiśni lekko zmiksuj, tak, by w masie były pozostały kawałeczki owoców. Masę przełóż do garnka. Zasyp cukrem żelującym. Doprowadź  do wrzenia. Usuń pianę, która powstanie na powierzchni. Zmniejsz płomień i gotuj 3-4 minuty, mieszając. 

3. Rozgrzaną patelnię smaruj olejem. Wylewaj porcje ciasta. Usmaż 12 naleśników. Placki posmaruj nadzieniem, zwiń. Rulony udekoruj odłożonymi wiśniami oraz sokiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje