Kukurydziane rulony z korzenną nutką

Na obiad lub śniadanie

Naleśniki z sosem wiśniowym
Naleśniki z sosem wiśniowym123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Przygotuj ciasto na naleśniki: obie mąki wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj mleko, jajka i sól. Dobrze wymieszaj mikserem. Ciasto odstaw pod przykryciem na 20 minut. 

2. Przygotuj nadzienie: wiśnie wrzuć do miseczki. Posyp je przyprawami. Dodaj miód i sok z cytryny. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie odłóż trochę całych owoców i soku z dna miseczki do dekoracji. Resztę wiśni lekko zmiksuj, tak, by w masie były pozostały kawałeczki owoców. Masę przełóż do garnka. Zasyp cukrem żelującym. Doprowadź  do wrzenia. Usuń pianę, która powstanie na powierzchni. Zmniejsz płomień i gotuj 3-4 minuty, mieszając. 

3. Rozgrzaną patelnię smaruj olejem. Wylewaj porcje ciasta. Usmaż 12 naleśników. Placki posmaruj nadzieniem, zwiń. Rulony udekoruj odłożonymi wiśniami oraz sokiem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas